Reakcje alergiczne na kosmetyki

Reakcje alergiczne na kosmetyki

Kosmetyki to produkty teoretycznie bezpieczne, ale niestety nasz organizm potrafi reagować na nie dość gwałtowanie i bardzo negatywnie. Pojawiają się reakcje alergiczne i różnego rodzaju podrażnienia. Jest to spowodowane podniesieniem alarmu w naszym ciele, który jednak wcale nie musi być potrzebny.

Każda obca substancja jest potencjalnie dla nas niebezpieczna, co nie oznacza oczywiście, że taka musi być. W praktyce bardzo często negatywne reakcje na kosmetyki są odpowiedzią na splot czynników. Najważniejsze jest zawsze określenie, przez jaki czas będziemy mieli kontakt z substancjami kosmetyku.

Szminki czy kremy są groźniejsze od chociażby szamponu, ponieważ zostają z nami na wiele godzin i ich ciągły kontakt ze skórą może w końcu doczekać się reakcji. Ta sama substancja może wywołać reakcję na policzkach, ale ręce, które tę substancję nakładały, pozostaną nietknięte. Spowodowane jest to odpornością skóry na czynniki zewnętrzne. Dłonie i ogólnie ręce mają niewiele przerwań typu mieszki włosowe, którymi może wnikać potencjalnie niechciana substancja. Skóra na nich jest też gruba.

W okolicach twarzy z kolei mamy bardzo delikatne struktury, a chociażby pachwiny są zazwyczaj osłonięte, więc też nie bronią się dobrze przed czynnikami zewnętrznymi. Trzeba ponadto pamiętać, że podrażniona skóra, na przykład przez golenie, może zareagować znacznie gwałtowniej niż skóra zupełnie zdrowa. W tej kwestii ma znaczenie również nasz ogólny stan zdrowia i sposób działania układu odpornościowego.

uczulenie na kosmetyki

Niebezpieczne substancje z kosmetyków są eliminowane, ale cały czas pozostawaj nich substancje potencjalnie drażniące. Uważać trzeba na alkohole oraz na kwasy owocowe. Spore ryzyko jest związane zwłaszcza z trującymi w dużych ilościach węglowodorami aromatycznymi, na przykład benzen, którego raczej już się jednak nie stosuje. Spore problemy mogą być też wywoływane przez różne konserwanty, których podstawowym zadaniem jest niszczenie bakterii i grzybów, ale ich drobna toksyczność bywa sygnałem alarmowym dla naszego organizmu.