Skład kosmetyków mineralnych

Kosmetyki mineralne - z czego są produkowane?

Skład kosmetyków mineralnych może być różny w zależności od ich producenta. Zawsze mamy w nich jednak substancje należące do trzech podstawowych grup: wypełniaczy, dodatków i pigmentów. Wśród wypełniaczy najpopularniejszy jest tlenek tytanu. W przyrodzie występuje jako rutyl, brukit i anataz. Jest to biały, bezzapachowy proszek. Nie rozpuszcza się w wodzie. Zwykle znajdziemy go w rozjaśniających pudrach czy podkładach. Bardzo dobrze kryje i spełnia rolę Skład kosmetyków mineralnychfiltra przeciwsłonecznego. Znajduje zastosowanie w kosmetykach do skóry normalnej i suchej. Tlenek cynku powstaje z kolei w procesie prażenia rudy cynkowej. Także jest to pozbawiony zapachu, nierozpuszczalny w wodzie biały proszek. Stosuje siego do zwalczania bakterii. Nieźle kryje oraz dobrze radzi sobie z promieniowaniem UVA i UVB. Jego odbiorcami są głównie osoby z cerą tłustą, mieszaną i te cierpiące na problemy trądzikowe. Mika, sproszkowany serycyt, jest trzecim co do popularności wypełniaczem. Jest jedwabista i optycznie wygładza cerę. Dodatki to przede wszystkim krzemionka, jeden z najpopularniejszych na Ziemi minerałów. Jest lekko przezroczystym proszkiem i cechuje się nikłym ciężarem. Wykorzystana w kosmetykach sprawia, że stają się gładkie i łatwiej się je nakłada. Delikatnie się skrzy rozpraszając promienie słońca i sztuczne źródła światła, przez co światło bardziej równomiernie odbija się od cery i wygładza ją wizualnie.

Ze względu na znakomitą absorpcję serum i wilgotności poleca się ją zwłaszcza osobom z tłustą skórą. Cera sucha nie jest tu jednak przeciwwskazaniem. Azotek boru, równie istotna substancja, to biały proszek nie występujący w naturze. Stosuje siego głównie w celu ułatwienia aplikacji kosmetyku. Może być matowy lub perlisty w zależności od stopnia rozdrobnienia. właściwości kosmetyków mineralnychBardzo popularny w naturze jest za to węglan wapnia spotykany w kalcycie czy w dolomicie. Minerał silnie się skrzy, a jego właściwości higroskopijne idealnie nadają się dla cer tłustych. Stearynian magnezu jest tu wyjątkiem, bo to substancja organiczna. Mimo to, także jest białym proszkiem. Stearynian magnezu stosuje się do zmniejszania pylistości pudrów. Tlenek żelaza jest pierwszym z przedstawicieli ostatniej grupy substancji – pigmentów. Może być żółty, czerwony lub czarny. Zabarwia podkłady i pudry mineralne. Ultramaryn, druga z substancji, występuje w naturze, ale może być zanieczyszczony. Bezpieczniej jest uzyskiwać czystą substancję laboratoriach. Najwięcej znajdziemy go w przeróżnych cieniach do powiek, ale stosuje się go bardzo szeroko także w innych produktach, na przykład w pudrach i podkładach.